dinsdag 30 juni 2015

Aanfluiting met fatale gevolgen

Morrigan zit ermee in haar maag. Mitch Henriquez was even over uit Aruba om in Den Haag vakantie te houden. Zaterdagavond 27 juni ging hij een leuk avondje uit. In het Haagse Zuiderpark werd het muziekfestival Night at the Park gehouden. Na afloop werd de festivalbezoeker gearresteerd, zondag overleed hij in het ziekenhuis. Een filmpje op YouTube laat zien dat het er alle schijn van heeft dat de man als gevolg van de arrestatie is overleden. Dat leidde maandagavond tot een massale woedeuitbarsting in de stad. Welkom in Den Haag.

Agenten wilden hem arresteren, omdat Mitch iets zou hebben geroepen over wapenbezit. De man bleek een biertje op te hebben en helemaal geen wapen bij zich te hebben. Toch werd hij gearresteerd.

Nou vooruit, er worden wel vaker misplaatste arrestaties verricht denk ik dan.En de politie verkeert waarschijnlijk in de hoogste staat van paraatheid, wegens die drie recente terroristische aanslagen op verschillende plekken in de wereld. Dat betekent dat de stress onder de agenten wordt opgevoerd (dat moet trouwens een keer ophouden, die agenten binnen het korps zo op te fokken, dat kan alleen maar leiden tot ongelukken). In die zin is de heftige reactie van de politie wellicht te verklaren.

Dus agenten horen een festivalganger iets roepen wat ze verdacht vinden. Ze willen nul risico nemen en pakken hem op.
Waarmee ik in mijn maag zit is: waarom moesten ze zo làng met zijn zessen (!) op één gevloerde man zitten? Wat waren ze nog met hem aan het doen terwijl hij al op de grond lag? De agenten lijken wel een horde gieren die op een prooi zit. Twee agenten tegen één man moeten het gemakkelijk kunnen redden.
Waarom kon Mitch niet direct na zijn aanhouding in een politiebus worden gezet en naar het bureau worden gereden?

Mitch had nooit zo mogen worden toegetakeld. Daar was geen enkele reden voor. En stress hadden de agenten niet hoeven hebben, het festival verliep rustig, dus ze hoefden niet op andere agressieve bezoekers te reageren.Ze kozen ervoor de weg van geweld door te zetten en toen ze eindelijk van het slachtoffer afkwamen, was hij compleet van de wereld. Vreemdgenoeg kwam niet één agent op het heldere idee een ambulance te laten komen. Mitch werd door twee agenten het ME-busje ingesleept, hij kon niet meer op zijn benen staan. Onwel in het busje? Mitch bleek al onwel vóórdat hij in het busje belandde. Dat meldden de officiële bronnen (Openbaar Ministerie) aanvankelijk niet.

Ik kan alleen maar concluderen dat het bezopen is dat de politie zoveel geweld heeft gebruikt. Ja, politie heeft het monopolie op geweld. Maar daarmee moeten ze wel verantwoordelijk om gaan. Ze moeten zich beseffen dat er grenzen zijn aan wat een menselijk lichaam kan verdragen. Die grenzen zijn duidelijk overschreden.Ze hadden kunnen weten dat de man een biertje op had. En juist dan moet je extra voorzichtig zijn. Dronken mensen hebben minder weerstand, hoe indrukwekkend ze er ook uit mogen zien.

Politie is er om mensen te beschermen. Politie moet de veiligheid garanderen. Het tegendeel is bewezen.Het ontbreekt de agenten aan pure nuchterheid. Deze agenten hadden een arrestant nodig gehad die direct nuchter op hèn reageerde. Dat is de omgekeerde wereld.Ik kan alleen maar zeggen dat dit politieoptreden een blamage is, een aanfluiting, en ik vind het een ouderwets woord maar wel van toepassing, een schande. Een schande met fatale gevolgen.

En ja, geweld lokt geweld uit. Dat verklaart de woedeuitbarsting van maandagvond in de Schilderswijk van Den Haag. Buiten proporties? Dat was het optreden van de agenten ook, in het kwadraat.
Morrigan leeft mee met de moeder van Mitch.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten